Těšit se můžete na degustace českých bean-to- bar čokolád, přednášky o čokoládě, čokoládový trh českých řemeslných čokoládoven z celé republiky, ale i koncerty, divadla, cestovatelské pořady, výstavy a filmové projekce. Stranou nezůstává ani program pro nejmenší, prostor zde nachází i pohádky pro děti a tvořivé dílny.
Změny v programu vyhrazeny.
Hlavní Čoko point na festivalu, kde se odbavují lístky, najdete ve Spolkovém domě, Lierova 146
Při koupi vstupenek v předprodeji (do 20.10.) bylo možné využít možnosti rezervace místa na vybrané degustace či akce.
V ceně vstupenky je kompletní program, včetně ochutnávek a řízených degustací! Výjimkou je jen párování čokolády a alkoholů, kde je menší doplatek na místě (vstup na tyto degustace je podmíněn věkem 18+).
Na všechny řízené degustace doporučujeme dorazit na místo konání o 10-15 minut dříve.
Pokud vám vstupenka po uhrazení nedorazí elektronicky do druhého dne na váš mail, prosím kontaktujte nás.
Seznam degustací, která mají k 25.10. plnou kapcitu naleznete v aktualitách, na všech ostatních akcích jsou stále volná místa.
Páteční program festivalu (zahájení, vernisáž, koncert a filmová projekce) je otevřen zdarma pro širokou veřejnost do naplnění kapacity.
Zahájení festivalu
V pracích Martina Kaisera (*1971 Plzeň) se prolínají a navzájem doplňují světy volné tvorby a komerčních zakázek v oblasti vizuální komunikace a užité grafiky. Prvky a techniky volné tvorby se ve stále větší míře objevují nejen v zakázkách v oblasti kultury (divadlo/film/hudba - 15 let práce pro Divadlo Husa na provázku Brno), ale také v komunikaci firem (např. Čokoládovna Jordi‘s). Linoryt, tisk z výšky, monoprint, sprej, šablony, papírové koláže... a na druhé straně využívání např. počítačových či tiskových technologií při vytváření složitých digitálních koláží ze starých rytin. Opravdovým společným prvkem jsou ovšem termíny jako recyklace, upcyklace. Využívání starých tiskových desek, tetrapack obalů od mléka, zbytků železa, pytlů od granulí pro králíky, odstřižků látek atd. V tomto světě je mu dobře, je součástí jeho filozofie vědomé skromnosti a udržitelnosti života mezi svými nejbližšími, zvířaty, stromy, mraky.
Koncert
Kutnohorské uskupení Bon Swing hraje známé jazzové melodie autorů známých i méně známých, od George Gershwina, Duke Ellingtona po české klasiky Jaroslava Ježka a Jiřího Suchého. Vystupuje v obsazení Vilém Dvořák - kytara a zpěv, Bohumil Dvořák - kytara a Pavel Bartoš - kontrabas.
Film
Jak jinak začínat první ročník našeho čokoládového festivalu než legendárním filmem o začátcích nejslavnějšího výrobce čokolády! Muzikálové zpracování slavné knižní předlohy Karlík a továrna na čokoládu s Timothée Chalemetem v hlavní roli! A možná přijde i sám Willy Wonka! Vstupné zdarma pro všechny do naplnění kapacity kina.
Setkání - vstup na pozvánku
Setkání všech českých výrobců bean to bar čokolády a jejich doprovodu. Sekce určená jen pro odbornou veřejnost po předložení pozvánky.
Obličejová jóga
Krásné ráno se šálkem výběrové kávy, kouskem kvalitní kutnohorské čokolády Lidka, s výhledem na Chrám sv. Barbory ve společnosti lektorky obličejové jógy Daniely Kamrádové, která vás provede touto neinvazivní metodou, se kterou si zachováte či obnovíte přirozeně mladistvou pleť s estetickými, zdravotními a relaxačními benefity. Začnete krásně den s čokoládou v puse!
Koncert
Víte, že umpalumpové umí zpívat? Ti z kutnohorské čokoládovny rozhodně ano, a proto si pro vás se svými přáteli připravili hudební překvapení plné čokoládových hitů v jejich vlastních úpravách. Na koncertě uslyšíte, jak to může znít ve výrobě kutnohorské čokolády Lidka, když se umpalumpové sejdou u kakaových bobů.
Hry a zábava / 6+
Na festivalu máme pro všechny malé, velké a hravé připravenou hernu speciálních deskových her! Milujete mlsání? Přijďte si zahrát hru Mistři čokolády, Klání cukrářů a další hry o mlsání či s tématem Latinské Ameriky. Deskohraní pro vás připravují herní profící DFT - Herní doplňky a výběr her bude opravdu velký!
Otevřená dílna
Oblíkněte si vlastní lamu! Na připravené dřevěné výřezy ve tvaru lamy si utkáte typický vlněný přehoz, a každá vaše lama tak může být úplná modelka. Přijít tvořit můžete kdykoliv během dne!
Degustace
Máte rádi čokoládu, ale ještě jste nepřišli na chuť těm tmavým? Nevadí! Důležité je si na čokoládě pochutnat. Pojďte ochutnat mléčné čokolády od českých výrobců - čokolády všeho druhu, s různými příchutěmi a s různými mléky! Poznáte, že i mléčné čokolády mají spoustu tónů a chutí.
Čtení a beseda / 10+
O ochraně goril v divočině a o současné úloze zoologických zahrad a ochraně vzácných a ohrožených druhů zvířat se dozví děti při autorském čtení příběhu o putování mladého gorilího samce Ponga zajetím. Pongo měl štěstí - po dlouhé době doputoval do zoologické zahrady, kde se musel naučit žít s ostatními gorilami. Příběh gorilího kluka Ponga připomíná Mauglího, ale naruby. Pong si totiž dlouho kvůli životu v zajetí myslel, že je člověk, a pak zjistil, že je gorila. Ale co když ve skutečnosti nikdy nepřestal být člověkem?
Divadlo / 3+
Byla jednou jedna trouba a byl jednou jeden cukrář. Společně pekli pekelně dobré vanilkové koláčky. Ale jednou se stalo, že jeden z koláčků byl tak netrpělivý a tak nedočkavý, že utekl do světa dřív, než byl dozlatova upečený. A co se mu v tom světě přihodilo? Koho potkal a proč usedavě plakal sám samotinký na pařezu? A jak to s ním nakonec dopadlo? To se dozvíte v loutkové dopečené vanilkové pohádce Loutek bez hranic.
Poznej výrobce – Jordi´s Chocolate
Chtěli byste vyrábět čokoládu? A umíte si představit, s jakými potížemi se v roce 2012 potýkali dva pankáči z Hradce Králové Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka, kteří založili první bean to bar čokoládovnu v České republice? To i mnohé jiné se dozvíte na besedě s Jordi´s Chocolate.
Otevřená dílna / 3+
Zamilovali jste si pohádku o nedopečeném koláčku? Přijďte si také jeden takový vytvořit. Zveme děti od tří let na kreativní cukrářskou dílnu do podkrovního ateliéru v Sankturinovském domě.
Koncert
Klavíristka Jorika Maňáková a violista Štěpán Kvoch a zpívané i čistě instrumentální písně a melodie v různých jazycích laděné do latinskoamerických rytmů. Můžete se těšit na komorní provedení známých písní.
Poznej výrobce – MoonChocolate
Čokoládový průvodce po galaxii, aneb velký třesk (snad aspoň trošku humorné povídání o vzniku čokoládovny MoonChocolate). Jejich první kroky provázela nejen síla, ale taky sranda. Lehce humorné vyprávění o tom, jak na počátku bylo slovo. Sprosté slovo.
Koncert
Kutnohorské uskupení Bon Swing hraje známé jazzové melodie autorů populárních i méně známých, od George Gershwina, Duke Ellingtona po české klasiky Jaroslava Ježka a Jiřího Suchého. Vystupuje v obsazení Vilém Dvořák - kytara a zpěv, Bohumil Dvořák - kytara a Pavel Bartoš - kontrabas.
Poznej výrobce – Lidka Chocolate
Degustace s povídáním o čokoládě Lidka, kde nejen že ochutnáte takové perly jako je velbloudí a pivní čokoláda nebo čokoláda s malinovicí, ale dozvíte se také o tom, jak se tyto čokolády vyrábí. To, že k finální receptuře často vedou cesty velmi složité i plné experimentování a že čokoládu při výrobě lze zkazit asi na tisíc možných způsobů, možná překvapí nejednoho milovníka čokolády. Výroba čokolády je totiž alchymie a při téhle degustaci vám z ní trošičku prozradíme.
Přednáška
Petra Miholová pracovala řadu let jako právnička a projektová manažerka převážně v neziskových organizacích. Na jaře 2022 odjela na 1,5 roku do Latinské Ameriky, kde navštívila asi 20 pěstitelů kakaa a několik řemeslných čokoládoven. Učila se vyrábět čokoládu, ale také to, jak se pěstuje kakao a co vše jeho pěstování obnáší. Sklízela kakaové boby, fermentovala je, sušila a zjišťovala, co je třeba pro vytvoření kakaa prémiové kvality. Po svém návratu do České republiky začala vyrábět čokoládu z kakaových bobů od pěstitelů a producentů, které sama navštívila. Ve svém povídání přiblíží, jak kakao pěstují a zpracovávají drobnější pěstitelé v Latinské Americe.
Malování na obličej
Chcete se na jeden den proměnit v amazonskou opičku nebo umpalumpu? Můžeme sloužit! Nechte si vykouzlit novou vizáž v našem malířském koutku, kde vám splní jakékoliv exotické či čokoládové přání!
Degustace
Máte rádi čokoládu, ale ještě jste nepřišli na chuť těm tmavým? Nevadí! Důležité je si
na čokoládě pochutnat. Pojďte ochutnat mléčné čokolády od českých výrobců -
čokolády všeho druhu, s různými příchutěmi a s různými mléky! Poznáte, že i mléčné
čokolády mají spoustu tónů a chutí.
Čtení a beseda / 8+
Čtení a povídání spisovatelky Markéty Pilátové o Baťovi v Brazílii, ale i o Brazílii a českých krajanech, mezi nimiž 12 let působila jako učitelka českého jazyka a kultury.
Přednáška
Zajímá vás, zda opravdu existuje ceremoniální kakao? Je nejlepší čokoláda ta švýcarská a belgická? Kazí se po čokoládě zuby a je jediná kvalitní čokoláda ta hořká s vysokým procentem obsahu kakaa? Pokud se chcete dozvědět odpovědi na tyto otázky a zjistit, co je v současnosti za nové aktuální trendy ve světě čokolády a kakaa, přijďte. Na debatu se těší Šárka Robinson, degustátorka čokolády, spolumajitelka Čokoláda.cz
Koncert
Dominika a Martin jsou nejen sourozenci, ale také skvělé kutnohorské hudební duo, které vám zpříjemní atmosféru sobotního i nedělního odpoledne. Těšit se můžete na covery známých i neznámých písní, výběrovou kávu, gin&tonic, naturální víno a sladké a slané dobroty z Turistka kuchyně a usměvavý personál. Dobrovolné vstupné bude odměnou pro kapelu. V případě špatného počasí bude koncert přesunut do vnitřních prostor kavárny.
Koncert
Tradiční mexická hudba Mariachi propojuje národy a také se v roce 2011 zapsala na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mariachi Azteca de Praga byli založeni v roce 2006 Alejandrem Tamezem Quantanillou, který si dal za cíl naučit české muzikanty hrát Mariachi, a založil tak zcela jedinečné Mariachi ve světě.
Poznej výrobce – Herufek Chocolate
Pro řemeslné výrobce čokolády je důležité, aby znali své farmáře a také to, aby ti, co kakao pěstují, dostali za svou práci férově zaplaceno. Zajímá -li vás transparentnost a udržitelnost ve výrobě čokolády, nenechte si ujít přednášku Michala Herůfka. Herůfkovi totiž jako jediní výrobci čokolády v Čechách nejen že pro kakao plují na plachetnici, aby po sobě zanechali co nejmenší ekologickou stopu, ale nakupují kakao přímo od farmářů, a dokonce i sami vyvíjí a vyrábí stroje na výrobu své čokolády.
Degustace
Že bílá čokoláda není čokoláda? Kdepak! A navíc může být i skvělá a vyrobená z kvalitních surovin. Přijďte ochutnat bílé čokolády od českých čokoládových manufaktur a dozvědět se, jak se vlastně kvalitní bílá čokoláda vyrábí!
Divadlo / 3+
Mexická oslava Dušiček je barevná, veselá a smrtečky i smrťáci se s radostí schází a společně vyprávějí své příběhy. Pojďme se podívat do rodiny malé Lupitiny González, kde právě začíná Día de los Muertos – mexický sváteční Den mrtvých. Bude se tančit, bude se zpívat a bude se vyprávět. I zde, v Zemi mrtvých, se všichni rádi od srdce zasmějí! Veselá loutková výprava do Mexika za tamní barevnou oslavou Dušiček, abychom si připomněli, že smrti není třeba se bát, protože je to přirozená součást našeho života.
Workshop pro děti / 3+
Chcete si vyrobit svoje veselé smrtečky a smrťáky pro oslavu Día de los Muertos? Loutková dílna magnetických loutek navazující na Příběh Lupitiny Gonzalez je tu pro vás!
Poznej výrobce – Čokoládovna Lílá
Pojďte se seznámit se zakladatelem čokoládovny Lílá Petrem Gureckým na mini
workshop výroby čokolády spojený s povídáním o staropacké čokoládovně, na
kterém se nejen naučíte (vlastnoručně) čokoládu vyrábět, ale poznáte i nezbytné
suroviny pro její výrobu. A taky třeba nějakou ochutnáte…
Přednáška s ochutnávkou
Na přednášce Míšy Dohnálkové, zakladatelky čokoládovny Míšina čokoláda, se dozvíte, jak se vyrábí bean to bar čokoláda, která získává pravidelně řadu ocenění, včetně Great Taste. O tom, že je Míša pro tohle téma ta nejpovolanější, svědčí i množství medailí, kolik její čokoláda posbírala na různých soutěžích v Evropě i v Americe.
Autorské čtení a beseda
Zatímco v rodné zemi komunisté budovali diktaturu, stavěl Jan Antonín Baťa v brazilské džungli nové Zlíny. Ideál nadšeného baťováka s pevně naplánovaným životem dostává na novém kontinentu úplně jiné rozměry a boj s chaosem nikdy nekončí. Suverénní vypravěčka Markéta Pilátová vystavěla na základě rodinných vzpomínek, deníků, dokumentů, Baťových prozaických i básnických pokusů neobyčejně čtivý román dvacátého století, ze kterého vám bude číst v Café 21.
Degustace / Doplatek na místě 200 Kč / 18+
Objevte výjimečné chutě a vůně rumů a čokolády. Na párování rumů a čokolády se naučíte, jak správně snoubit chutě při párování třeba i trochu neobvyklých kombinací. Dozvíte se o původu a výrobě kvalitních čokolád i prémiových rumů a ochutnáte vzorky rumů z Latinské Ameriky, k nimž budete párovat české bean to bar čokolády. Degustace je určena jen pro starší 18 let.
Přednáška
Vydejte se s Turistkou a Mírou Vránou do země plné barev, chutí a bohaté kultury. Kutnohorský cestovatel se s námi podělí o zážitky z návštěvy Mexika a Turistka tým si pro vás připraví malou ochutnávku z mexické kuchyně.
Koncert
Hudebním vrcholem večera je mezinárodní kubánská kapela zaměřená žánrově na hudbu Latinské Ameriky a Kuby. Jádro skupiny tvoří vynikající zpěváci a bratři Ivar a Felix Aquirre původem z Bolívie, kteří vás okouzlí svým temperamentem a smyslem pro show. Kapela slavila veliký úspěch i na festivalu Colours of Ostrava, kde jako jedna z mála kapel vystoupila dvakrát po sobě – 2014 a 2016. Celým večerem se s vámi protančí a taneční kroky vás naučí profesionální tanečnice salsy.
Degustace / Doplatek na místě 200 Kč / 18+
Objevte výjimečné chutě a vůně rumů a čokolády. Na párování rumů a čokolády se naučíte, jak správně snoubit chutě při párování třeba i trochu neobvyklých kombinací. Dozvíte se o původu a výrobě kvalitních čokolád i prémiových rumů a ochutnáte vzorky rumů z Latinské Ameriky, k nimž budete párovat české bean to bar čokolády. Degustace je určena jen pro starší 18 let.
Poznej výrobce
Chtěli jste se na něco zeptat, ale přes den jste nesebrali odvahu? Pojďte do Baru 22, kde si pro vás barmani připravili speciální karibské a čokoládové menu!
Poznej výrobce – Čokoládovna Lílá
Pojďte se seznámit se zakladatelem čokoládovny Lílá Petrem Gureckým na mini workshop výroby čokolády spojený s povídáním o staropacké čokoládovně, na kterém se nejen naučíte (vlastnoručně) čokoládu vyrábět, ale poznáte i nezbytné suroviny pro její výrobu. A taky třeba nějakou ochutnáte…
Pohádka / 3+
Napadlo vás někdy, proč má čokoláda tak nebeskou chuť? A proč je to hříšné pokušení? Pohádka vypráví příběh čokolády, tak jak ho neznáme. Bylo, nebylo... Příběh o čokoládě, který se možná stal a možná je to jen pohádka, která je nebesky sladká a pekelně mlsná! Autorská pohádka RůznoRadosti z pera Jany Teklové.
Hry a zábava / 6+
Na festivalu máme pro všechny malé, velké a hravé připravenou hernu speciálních deskových her! Milujete mlsání? Přijďte si zahrát hru Mistři čokolády, Klání cukrářů a další hry o mlsání či s tématem Latinské Ameriky. Deskohraní pro vás připravují herní profící DFT - Herní doplňky a výběr her bude opravdu velký!
Poznej výrobce - Ajala
Přednáška s ochutnávkou vás provede světem single origin čokolád. Dozvíte se, jak terroir (tedy kombinace vlivu půdy, klimatu a kultivačních praktik) ovlivňuje chuť a aroma čokolády a proč se chutě čokolád z různých oblastí liší. Připravte se na cestu, která vám pomůže odhalit tajemství pravé čokolády a jejího původu.
Koncert
Klavírista Vojta Zajac se zpěvačkou Jiřinou Jandovou hrají latinskoamerický jazz, swing, soul i vlastní tvorbu. Kromě sólových klavírních vystoupení je Vojta členem pražského Big EVR Bandu a dalších menších uskupení jako Jazzwaves a Jazz4Rest. Jiřina je rodačka z Kutné Hory a působí v uskupení Jazz4rest a v zahraničních projektech. Společně vystupují už několik let.
Degustace
Nás, řemeslné výrobce, baví objevovat přirozené tóny chutí, které čokoláda nabízí. To ale neznamená, že nemáme rádi experimenty a neobvyklé příchutě! S těmi hodně neobvyklými vás seznámíme na této ochutnávce. Tato ochutnávka je určena jen pro ty, kteří se nebojí experimentovat.
Degustace
Zuzka a Michal vám poví o jejich inspiraci vesmírem, jeho pestrosti a barevnosti a asociacích, jež se nakonec propsaly do jejich čokolád. Ochutnávka vesmírně skvělých čokolád čokoládovny MoonChocolate.
Koncert
Víte, že umpalumpové umí zpívat? Ti z kutnohorské čokoládovny rozhodně ano, a proto si pro vás se svými přáteli připravili hudební překvapení plné čokoládových hitů v jejich vlastních úpravách. Na koncertě uslyšíte, jak to může znít ve výrobě čokolády Lidka, když se umpalumpové sejdou u kakaových bobů.
Degustace
Z kraje roku 2012 založili 2 kluci z Hradce Králové první bean to Bar výrobnu
čokolády v České republice. Začátky byly náročné a jejich denní produkce čokolády
se po půl roce vyšplhala na krásných 40 tabulek denně…Dnes jsou špičkou ve svém
oboru. Jejich současná produkce přesahuje 100.000 tabulek ročně a dalších 150.000
ostatních produktů. V čokoládě jdou primárně po chuti a při výběru surovin nedělají v
žádném případě kompromisy. Ve svých čokoládách chtějí vždy jen ty nejlepší
suroviny. A na výsledných tabulkách je to znát! Můžete se sami přesvědčit na
ochutnávce jejich čokolád.
Workshop / 5+
Pojďte na čokoládovou dílničku pro nejmenší. Děti si zkusí celý proces výroby čokolády metodou bean to bar: drtit, odslupkovávat i mlýt kakaové boby a na závěr si vyrobí i vlastní čokoládku, lízátko a třeba vytvoří i vlastní obal na čokoládu. Čoko výrobky se po dílničce budou chladit a můžete si je vyzvednout do 16:45. Doporučujeme pracovní oblečení nebo zástěru. Děti si vyzvednou výtvory u Infocentra v přízemí (rodiče vítáni).
Poznej výrobce - Steiner a Kovařík
Je pro vás vaše tělo jako váš chrám, pečujete o něj s láskou a přemýšlíte, jak ho podporovat a hýčkat? I čokolády vám v tom mohou pomoct! Najdete v nich totiž antioxidanty, ale i minerály, kolagen, mediciální houby, vše co Vás podpoří v dlouhém, spokojeném a zdravém žití.
Film
Americký pohádkový muzikál z roku 1971 nás zavede do městečka, kde stojí tajemná továrna vyrábějící tu nejlepší čokoládu na světě. Jednoho dne její majitel Willy Wonka ukryje v čokoládách zlaté kupony. Děti, které je najdou, pozve na návštěvu své továrny a slíbí jim do konce života posílat cukroví zdarma. Nikdo však netuší, jaké překvapení děti v továrně čeká! Poseďte si u filmové klasiky a dejte si k tomu nějakou dobrotu.
Komentovaná prohlídka
Přijďte se podívat do kaváren, cukráren i koloniálů – jak vznikaly a prosperovaly nejen za „císařpána“ a Masaryka, ale také jak se proměnily v době Gottwalda či Husáka. Výstava se věnuje podnikům a provozovnám, které v Kutné Hoře nabízely v průběhu 20. století nejen sladké pochutiny, jako je čokoláda, kakao či cukrářské výrobky, ale také kávu či její náhražky. Výstavou vás provede Mgr. Eva Altová.
Degustace
Máte rádi čokoládu, ale ještě jste nepřišli na chuť těm tmavým? Nevadí! Důležité je si na čokoládě pochutnat. Pojďte ochutnat mléčné čokolády od českých výrobců - čokolády všeho druhu, s různými příchutěmi a s různými mléky! Poznáte, že i mléčné čokolády mají spoustu tónů a chutí.
Degustace / Doplatek na místě 150 Kč / 18+
Víte, že když spojíte víno a čokoládu, vzniknou úplně nové chuťové zážitky? Párováním vína a čokolády vás provede Filip Bodlák - golfista, novopečený táta a bývalý zaměstnanec giganta eBay. Filip je ale také certifikovaný hodnotitel vína. Sommelierský kurz měl dříve než maturitu a první degustaci pro hosty přichystal těsně po ní. Pojďte spolu s ním objevovat kouzlo párování skvělých vín a čokolád! Degustace je jen pro starší 18 let.
Koncert
S radostí vás zveme na hudební odpoledne před Turistkou v režii Dominiky a Martina. Dominika a Martin jsou nejen sourozenci, ale také skvělé kutnohorské hudební duo, které nám zpříjemní atmosféru. Můžete se těšit na covery známých i neznámých písní, výběrovou kávu, gin&tonic, naturální víno a sladké a slané dobroty z Turistka kuchyně a náš usměvavý personál. Dobrovolné vstupné bude odměnou pro kapelu. V případě špatného počasí bude koncert přesunut do vnitřních prostor kavárny.
Poznej výrobce - Čokoládovna Lana
Průřezová ochutnávka produkcí třebíčské Čokoládovny LANA, která vyrábí čokolády s variací přichutí i procent z kakaových bobů z celého světa. Na degustaci ochutnáte nejen jejich čokoládu, ale i unikátní čokoládový likér. Degustace je pro starší 18 let.
Degustace
Že bílá čokoláda není čokoláda? Kdepak! A navíc může být i skvělá a vyrobená
z kvalitních surovin. Přijďte ochutnat bílé čokolády od českých čokoládových
manufaktur a dozvědět se, jak se vlastně kvalitní bílá čokoláda vyrábí!
Přednáška
José Eduardo Ganchozo Panta ukazuje Ekvádor takový, jaký je. Tématem Josého přednášky je svaté dřevo ze suchého tropického lesa – palo santo - jehož obliba v současnosti stoupá po celém světě. Přímou úměrou však také stoupá mnoho zkreslených informací zejména o původu a způsobu zpracování tohoto jedinečného stromu. Chcete-li se tedy dozvědět, co vše dokáže posvátné dřevo palo santo, zajímavosti o tropických lesích a o tom, jak lze pomoci obnově jejich ohroženého ekosystému, nenechte si přednášku ujít!
Koncert
Dívčí vokální kvartet zpívající swing a jazz za doprovodu předních českých hudebníků. Jejich hlavní doménou je swing a blues 50. a 60. let, který interpretují v hravých autorských aranžích. Můžete se těšit na americké jazzové standardy i na písně známých českých autorů. Na koncertě si společně zaumpalumpujete a zazní i skladby z jejich nově vydaného debutového alba All We Got To Do Is Sing!
Film / Zakončení festivalu
Festival čokolády zakončíme opět s Willy Wonkou a jeho další legendární filmovou verzí, tentokrát s Johny Deppem v hlavní roli. Filmová pohádka o tom, co všechno zažijete, když vyhrajete Zlatý kupón. I vy se můžete stát výhercem Zlatého kupónu! Při promítání můžete vyhrát VIP vstupenku na II. ročník festivalu, který bude 24.-26. října 2025.
Čokoládové třžiště
Ochutnávejte a nakupujte čokolády od českých výrobců
Prohlídka expozice
Kutnohorská čokoládovna Koukol a Michera byla založena již v roce 1918. Pod značkou Lidka vyvážela čokolády a bonbóny do celého světa – všude od Ameriky, přes Palestinu, všechny britské kolonie i do celé Evropy. Přijďte se dozvědět víc o výrobě čokolády v Kutné Hoře, prohlédnout si historické formy na výrobu čokolády a zjistit, jak vypadá čokoláda s nejdelší trvanlivostí či první automaty na cukrovinky.
Výstava
Přijďte se podívat do kaváren, cukráren i koloniálů – jak vznikaly a prosperovaly nejen za „císařpána“ a Masaryka, ale také jak se proměnily v době Gottwalda či Husáka. Výstava se věnuje podnikům a provozovnám, které v Kutné Hoře nabízely v průběhu 20. století nejen sladké pochutiny, jako je čokoláda, kakao či cukrářské výrobky, ale také kávu či její náhražky.
Výstava
V pracích Martina Kaisera (*1971 Plzeň) se prolínají a navzájem doplňují světy volné tvorby a komerčních zakázek v oblasti vizuální komunikace a užité grafiky. Prvky a techniky volné tvorby se ve stále větší míře objevují nejen v zakázkách v oblasti kultury (divadlo/film/hudba - 15 let práce pro Divadlo Husa na provázku Brno), ale také v komunikaci firem (např. Čokoládovna Jordi‘s). Linoryt, tisk z výšky, monoprint, sprej, šablony, papírové koláže... a na druhé straně využívání např. počítačových či tiskových technologií při vytváření složitých digitálních koláží ze starých rytin. Opravdovým společným prvkem jsou ovšem termíny jako recyklace, upcyklace. Využívání starých tiskových desek, tetrapack obalů od mléka, zbytků železa, pytlů od granulí pro králíky, odstřižků látek atd. V tomto světě je mu dobře, je součástí jeho filozofie vědomé skromnosti a udržitelnosti života mezi svými nejbližšími, zvířaty, stromy, mraky
Výstava
Chcete-li se seznámit se všemi českými řemeslnými čokoládovnami na jednom místě, zavítejte na výstavu Čokoládová republika ve Vlašském dvoře. Výstava věnovaná jednotlivým manufakturám představí příběh české čokolády a lidí, kteří za ní stojí.
Výstava
Milujete čokoládu? Křupnutí tabulky při rozlomení a jemnou chuť na jazyku? Čokoláda má ale i svou temnou stranu. Stanislav Komínek a Lukáš Matěna vyrazili do západoafrického Pobřeží slonoviny, aby v zemi dodávající 40 % světové produkce kakaa zdokumentovali podmínky pěstování. Cena za levné kakao je šokující: původní deštný prales je prakticky vykácen a pěstitelé žijí v chudobě. Velcí výrobci čokolád Mars, Nestlé a Hershey se před téměř 20 lety zavázali, že přestanou při výrobě používat kakao sklizené dětmi. Většina dnes průmyslově vyrobené čokolády však stále začíná dětskou prací.
Výstavy / Vstup zdarma
Hlavní myšlenkou a cílem výstavy Stavitelé katedrál je představit katedrálu jako souborné dílo, živý organismus, na jehož realizaci se podíleli architekti, jednotliví stavitelé a stavební hutě stejně jako středověcí malíři, sochaři nebo zlatníci. Katedrálu tedy představujeme nejen jako památku – architektonický objekt, ale jako výsledek mnohaleté práce často anonymních lidí, který můžeme obdivovat dodnes.
Dačického dům, umístěný v historickém centru Kutné Hory, je unikátním exponátem sám o sobě. Můžete si jej prohlédnout od sklepa po podkroví. Uvnitř vás čeká interaktivní expozice, první svého druhu v České republice, která představí organizaci UNESCO, památky na tomto seznamu u nás, ale především zodpoví otázku, proč právě Kutná Hora je součástí rodiny těchto nejvýznamnějších pamětihodností světa.
Komentované prohlídky / Vstup zdarma
Archeologicky doložená hutnická praxe prováděná v tomto domě a odborné datování této činnosti do nejrannějšího období zpracování stříbrných rud v Kutné Hoře dala vzniknout záměru vytvoření stálé Expozice alchymie a renesančních věd. Obsah Expozice vychází z autenticity prostor jednoho z nejhonosnějších domů středověké Kutné Hory a zejména z ojedinělé výzdoby jednotlivých podlaží věže a dochovaných technických artefaktů a konstrukcí, které jsou vysoce hodnotnými uměleckými a technickými exponáty samy o sobě. V rámci festivalu můžete navštívit 2 komentované prohlídky této expozice.